Montee Ball Jersey  Uspješno proveden projekt “Studenti za čisti Jadran” | Invictus Mare
Uspješno proveden projekt “Studenti za čisti Jadran”
pobjeda

Uspješno proveden projekt “Studenti za čisti Jadran”

Članovi udruge Invictus Mare, CroMSIC Split, Debatne Unije Split, Hrvatske udruge studenata sestrinstva Zadar i Udruge Mladih Split su uspješno proveli projekt ”Studenti za čisti Jadran” u razdoblju od 09.03.2018 do 11.03.2018. godine čiji je cilj bio poboljšanje suradnje između različitih udruga Sveučilišta u Splitu u svrhu daljnjeg povezivanja i rada, kao i stjecanje novih znanja o kulturnoj i pomorskoj baštini, razvijanje svijesti o ekologiji i o održivom razvoju.

Unutar projektnog tima smo se dogovorili da nam plan puta bude usmjeren prema otoku Visu, tako smo prvi dan provedbe projekta na samoj jedrilici organizirali mornarske vještine gdje nas je skipper upoznao sa osnovnim dijelovima jedrilice, konopima, jarbolima i vrstama jedara. Nadalje, dio puta prema Visu plovili smo samo najedra osvježeni donacijama naših sponzora kao što su Dalmacijavino, Tommy i Bontech. Nadomak Visa doznali smo nešto o povijesti otoka i sustavima obrane za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Posjetili smo povijesni lokalitet tvrđavu King George III, poznatiju kao Fortica, koja je smještena na zapadnom ulazu u višku luku a u večernjim satima i arheološki muzej u Visu gdje smo doznali o prošlosti otoka koja seže sve do vremena Antike.

U dogovoru sa komunalnim društvom grada Visa dogovorili smo ”teambuilding” u sklopu čišćenja jedne viške plaže. Komunalno društvo nam je omogućilo korištenje njihove opreme radi sigurnijeg uklanjanja smeća i otpada koje je naneseno na plažu. Na toj plaži svjedočili smo sramoti čovječanstva koja se javlja svugdje u svijetu, a to je da je plaža bila onečišćena svakojakim otpadom koje je poteklo iz nekoliko zemalja Jadrana. Studenti su najviše bili šokirani vrstama otpada koje je bilo na plaži. U razgovoru sa predstavnicima komunalnog društva saznali smo neke od problema otoka Visa i kako njegovi stanovnici prednjače u očuvanju okoliša, prikupljanju otpada i samoodrživom razvoju.

Više o našem projektu možete vidjeti u našoj galeriji slika 🙂

 

pratite nas i dalje 😉

O autoru admin

admin
Ryan Fitzpatrick Authentic Jersey